Culturele reis vliegtuig/autocar naar Ierland en Belfast

Dinsdag 9 juni – dinsdag 16 juni 2020

Ierland, vol geschiedenis, mystiek en legenden. Maar het is vooral een groen land met een wondermooie natuur, gezellige pubs en gastvrije burgers. Ontdek het geboorteland van The Dubliners, U2, Sinéad O’Connor, Luka Bloom, The Corrs en Enya! Welkom to Ireland, lads! Maak kennis met Belfast, de geboortestad van de Titanic. Belfast is niet zo gekend en daarom juist zo verrassend. In Belfast vindt men nog tal van sporen van de vlasnijverheid, het is het kloppend hart van de vlasindustrie! De stad was het toneel van heel wat conflicten maar sinds het staakt-het-vuren van 1997 is de stad aan een heuse opmars begonnen. Het is een fascinerende plaats, een beetje victoriaans en een beetje modern. Drama, literatuur en geschiedenis zijn overal te vinden!

PROGRAMMA

Dag 1 Zwevegem – Zaventem – Dublin – Belfast
Transfer van Zwevegem naar Zaventem voor onze rechtstreekse vlucht naar Dublin. Eenmaal aangekomen in Dublin nemen we ons middagmaal, daarna rijden we naar Belfast. Bij aankomst maken we eerst een tocht door de wijken die het strijdtoneel vormden voor de “Troubles”, de gevechten tussen katholieken en protestanten in Belfast. We komen langs de lange scheidingsmuur, door de poorten en langs verschillende muurschilderingen, elk met hun eigen verhaal. De vroegere scheidingsmuur is nu een vredesmuur waar iedereen een boodschap kan op achterlaten. Nadien rijden we naar Belfast Castle, voor een wandeling in het leuke park met prachtige uitzichten en stoppen we ook nog bij het Stormont, de zetel van het Parlement van Noord-Ierland met drie delen, voor elke macht één. Daarna rijden we naar ons hotel voor avondmaal en overnachting.
Dag 2 Belfast
We genieten van het ontbijtbuffet. We ontdekken het centrum van Belfast met o.a. het Victoriaanse Grand Opera House, St. Anne’s Cathedral met het grote Keltische kruis in de zijgevel, Albert Memorial Clock, Royal Courts of Justice, Ulster Hall en City Hall, het stadhuis met indrukwekkende koepel. We nemen onze lunch. In de namiddag krijgen we de kans om tijdens een rondleiding het interieur van het stadhuis te bekijken. De marmeren zalen zijn voorzien van gebrandschilderde ramen met de wapenschilden van Belfast en portretten van verschillende koningen en koninginnen.
Daarna brengen we een bezoek aan Madrid street, een straat in Belfast die abrupt eindigt bij “de Muur”. Die muur is ruim zeven meter hoog en opgetrokken uit baksteen, ijzer en staal, met bovenop scherpe punten en prikkeldraad. Hij is niet alleen bedoeld om mensen te beletten van de ene kant naar de andere kant te gaan, maar ook om te voorkomen dat ze elkaar met straatstenen, spijkers en molotovcocktails bekogelen. Zulke muren worden ‘vredeslijnen’ genoemd, om ze niet aan te duiden als de muren van de schande. Ze dienen om protestanten en katholieken uit elkaar te houden. We keren terug naar het hotel voor avondmaal en overnachting.
Dag 3 Belfast
We nemen ons ontbijt. In de voormiddag bezoeken we het topmuseum “Titanic Belfast”. We starten in het droogdok waar we een goed beeld krijgen van de enorme grootte van de Titanic en bezoeken het pomphuis en de scheepshelling waar het schip te water gelaten werd. In het Hamiltondok bezoeken we de SS Nomadic, het laatst overgebleven schip van White Star Line. We genieten van onze lunch. In de namiddag brengen we een bezoek aan de Giant’s Causeway, een rotsformatie aan de noordoostkust van Noord-Ierland, die bestaat uit 40.000 basaltzuilen. De formatie staat sinds 1986 op de Werelderfgoedlijst van UNESCO. De rotsen zouden zijn ontstaan bij een vulkaanuitbarsting, zo'n 60 miljoen jaar geleden. Daarna terugkeer naar ons hotel voor avondmaal en overnachting.
Dag 4 Belfast - Clonmacnoise - Galway
Na ons ontbijt vertrekken we vanuit Belfast en rijden we naar Clonmacnoise. Na ons middagmaal brengen we in de namiddag een bezoek aan Clonmacnoise. Dit is een oude kloostersite met ruïnes en de befaamde hoge kruisen. De veelomvattende overblijfselen stammen uit het jaar 545. Ze bestaan uit een kathedraal, ronde toren, high crosses (rijkelijk gedecoreerde stenen kruisen) en maar liefst zeven kerken, iets wat je niet verwacht in zo'n moerassige uithoek. Clonmacnoise was ooit een vooraanstaand centrum in Europa voor religie en kennis. Avondmaal en overnachting in ons hotel te Galway.
Dag 5 Galway - Connemara - Galway
We nemen ons ontbijftbuffet in Galway. Daarna gaan we verder naar Connemara, de meest westelijk gelegen streek van Ierland. Connemara is een unieke regio met een ruwe kustlijn, prachtige heuvels en ontelbare meren en rivieren. Hier is het nog aangenaam rijden over smalle, rustige wegen die meanderen door het landschap. Lunch in Leenaun en een bezoek aan Kylemore Abbey met zijn mooie tuin. Dit is een beroemd klooster en voormalig landhuis. Het neogotische gebouw werd tussen 1863 en 1868 gebouwd als landhuis (Kylemore Castle) door een rijke Engelse politicus, Mitchell Henry. Opvallend zijn de miniatuurreplica van de kathedraal van Norwich en de kasteeltuin. In 1920 werd het aangekocht door uit België gevluchte Benedictinessen en sindsdien is het een klooster annex kostschool voor meisjes. Het is een imposant gebouw dat door zijn ligging in een vrijwel leeg gebied extra opvalt. Avondmaal en overnachting te Galway.
Dag 6 Galway - Clare – Killarney
Na het ontbijtbuffet ontdekken we de ‘Burren’ in Clare, waar we ons bij momenten in een maanlandschap wanen. Deze regio is ook een echt paradijs voor de botanicus en de geoloog (sommige rotsformaties ontstonden ettelijke millenia geleden). Opvallend genoeg is het rotsige landschap zeer vruchtbaar en komen er veel planten uit verschillende biotopen voor. Ook leven er veel verschillende dieren. Onder het gebied liggen duizenden grotten. De Burren is ook rijk aan archeologische monumenten. Tijdens ons bezoek aan deze streek mogen we de Cliffs of Moher niet missen. Deze gigantische falaises steken ongeveer 200 meter boven de zee uit! We nemen onze lunch. Daarna gaan we per ferry de monding van de Shannon oversteken. Een kolonie dolfijnen houdt ervan de ferry te volgen. Avondmaal en overnachting in ons hotel te Killarney.
Dag 7 Killarney - Kildare - Bray
Na het ontbijt rijden we naar Kildare. Met z’n deftige landhuizen, prachtige tuinen en het hart van het Ierse paardenrennen is Kildare is een echte ster van het eeuwenoude oosten van Ierland. Omgeven door het groene landschap van de county van de volbloeden vind je veel van de beste stoeterijen, maneges en paardenrenbanen van Ierland. Denk maar aan de paardenrenbanen Curragh, Punchestown en Naas.
We nemen onze lunch. In het Irish Horse Museum staat het skelet van Arkle tentoongesteld, drievoudig winnaar van de Cheltenham Gold Cup. En in de Japanese Gardens vind je 200 jaar oude bonsaibomen, lavasteen afkomstig van de Vesuvius en een pad dat symbool staat voor de levensreis van een mens. Voor een wandeling door een heel ander soort tuin ga je naar St. Fiachra’s Garden. De tuin is vernoemd naar de patroonheilige van de Ierse tuiniers en heeft steen en water als kern. Dit toont het Ierse landschap in zijn puurste vorm. Daarna rijden we verder naar Bray. Onderweg rijden we langs de Wicklow Mountains, een enorme bergketen dat ontstaan is door het botsen van 2 continentale platen. De hoogste berg in de keten is bijna 1000 m hoog. Avondmaal en overnachting in ons hotel te Bray.
Dag 8 Bray - Zaventem - Zwevegem
Na het ontbijtbuffet maken we een stadsrondrit in Dublin, de hoofdstad van Ierland. Deze miljoenenstad ligt aan de Ierse Zee aan de oostkust van Ierland. De stad wordt druk bezocht door toeristen van over de hele wereld. Het voordeel van Dublin is dat het stadscentrum hiervan al wandelend het best is te bezichtigen doordat de meeste bezienswaardigheden op loopafstand van elkaar zijn gelegen. Een bezoek aan St Patrick’s Cathedral en Trinity college mogen niet ontbreken. The Trinity college library is de universiteitsbibliotheek van Trinity College en is met een collectie van meer dan 4,5 miljoen werken de grootste bibliotheek van Ierland. Onder de topstukken van de bibliotheek bevindt zich het Book of Kells. We nemen onze lunch. Daarna richting luchthaven voor onze rechtstreekse vlucht naar Zaventem. In Zaventem wacht de luxe autocar ons op voor de transfer richting Zwevegem.

Organisatie: Bekaert Seniorenclub vzw in samenwerking met City Trip Travel (CTT)
Groep: Minimum 30 personen - maximum 40 personen
Periode: dinsdag 9 juni - dinsdag 16 juni 2020
Prijzen: Indien 25 deelnemers: € 1639,00 per persoon
  Indien 30 deelnemers: € 1589,00 per persoon
  Indien 35 deelnemers: € 1559,00 per persoon
  Toeslag single: € 280,00
Voorschot: 30 % van de totale reissom bij bevestiging van de reis
Saldobetaling: Uiterlijk 1 maand vóór de afreis.
Reisbegeleiding: José Lutin en Christiane Demeestere
Inbegrepen : Transfer Zwevegem – Zaventem – Zwevegem
  Vluchten Brussel – Dublin – Brussel met Aer Lingus
  Ervaren Nederlandstalige begeleider gedurende de volledige reis
  Luxe touringcar met ervaren chauffeur gedurende het volledig verblijf
  3 overnachtingen in hotel Titanic **** te Belfast op basis van half pension
  2 overnachtingen in The Ardilaun hotel **** te Galway op basis van half pension
  overnachting in Kilarney Plaza hotel & Spa**** op basis van half pension
  1 overnachting in hotel *** in Bray op basis van half pension
  8 middagmalen (1 hoofdschotel + 1 consumptie)
  Uitstappen en ingang tickets zoals vermeld in programma
  Audioguidesysteem
  Btw, taksen en garantiefonds
Niet inbegrepen: Persoonlijke uitgaven
  Overige dranken tijdens het avondmaal en overige dranken tijdens lunch
  Vrijblijvende fooien voor gids en chauffeur
  Annulatie & -bijstandsverzekering 7 % van de reissom