Ontdekkingsreis naar Puglia

Dinsdag 11 juni – dinsdag 18 juni 2019

Vrijdag 20 september – vrijdag 27 september 2019

Puglia, dit onbekend stukje in het diepe zuiden van Italië, waar de winden naar het Oosten geuren en de stadjes aan Noord-Afrika doen denken, waar de keuken overheerlijk Italiaans is en waar de mensen gastvrijer zijn dan ooit, wordt het Toscane van de toekomst genoemd. Lange tijd behoorde de regio tot de armste van Italië, tegenwoordig is het een van de regio’s waar er heel wat leeft en bloeit.

 

Programma

 

Dag 1 Zwevegem – Charleroi – Bari – Fasano

 

We begeven ons naar de luchthaven van Charleroi voor onze vlucht naar Bari, de hoofdstad van Puglia. Daar aangekomen wacht de touringcar ons op en bezoeken we het centrum van Bari. We nemen eerst onze lunch en ontdekken de oude stad, haar smalle straatjes, de prachtige Romaanse kathedraal, de Sint-Nicolaasbasiliek en het kasteel. Nadien rijden we naar ons hotel Sierra Silvana**** voor avondmaal en overnachting. 

Dag 2 Fasano – Grotten van Castellana – Alberobello – Martina Franca – Fasano

Na het ontbijt trekken we eerst naar de grotten van Castellana, het minst verkende gebied van Italië. De touringcar leidt ons langs charmante plekken, grotten en kloven met mythologische en fabelachtige namen. Daarna richting Trulliland. Een trullo (meervoud trulli) is een bouwwerk dat typisch is voor de streek tussen de Zuid-Italiaanse steden Bari, Brindisi en Tarente. De meeste trulli staan in het Valle d’Itria. Kenmerkend voor de trullo is het kegelvormige dak, vaak versierd met primitieve, christelijke of magische symbolen. Alberobello is de onbetwiste trullihoofdstad. In deze plaats zijn ruim 1000 trulli te vinden. We nemen onze lunch en rijden daarna naar Martina Franca. De grootste bloeiperiode van Martina Franca was de 18e eeuw toen het de stad economisch voor de wind ging. De meeste monumenten in het historisch centrum dateren dan ook uit deze periode. In het centrum, dat omringd wordt door een stadsmuur met 24 torens, zijn de belangrijkste monumenten het 17e-eeuwse Palazzo Ducale en de barokke kerken Sant’Antonio, San Domenico en Chiesa del Carmine. Nadien begeven we ons terug naar het hotel voor het avondmaal en overnachting.

Dag 3 Fasano – Polignano a Mare – Savelletri – Fasano

Vandaag starten we onze dag met een bezoek aan Savelletri, prachtig gelegen aan de zee. We maken een wandeling in het centrum om deze gezellige stad te ontdekken. Daarna rijden we verder naar Polignano a Mare voor onze lunch. Polignano a Mare ligt aan de Adriatische Zee en is gebouwd op steile kliffen. De kust is hier erg ruig en telt vele grotten, iets wat de vroege mens erg aantrok. Polignano is van Griekse oorsprong. Het middeleeuwse centrum is een opeenstapeling van huizen en steegjes.

Het belangrijkste plein is het Piazza dell’Orologio waar ook de belangrijkste Chiesa Madre uit 1295 staat. In de steile rotswand, waarboven de stad gebouwd is, ligt een grote grot, de Grotta Palazzese. Dit is tegenwoordig in gebruik als Hotel-Restaurant. Na een bezoek aan Polignano, genieten we nog van wat vrije tijd alvorens terug te keren naar ons hotel. Avondmaal en overnachting in ons hotel.

Dag 4 Fasano – Matera – Altamura – Fasano

Na het ontbijt bezoeken we één van de hoogtepunten van deze reis. Matera, één van de boeiendste en meest oorspronkelijke steden van de hele Mezzogiorno alsook de hoofdstad van Basilicata. Net als in veel Italiaanse steden vind je er prachtige kerken uit verschillende eeuwen. Hiernaast tref je ook tientallen kerken aan die in de rotsen zijn uitgehouwen, sommige met mooie fresco's. Een bezoek waard zijn ook de beroemde Sassi (letterlijk stenen): de zeer interessante op elkaar gestapelde holwoningen die vroeger voor de allerarmsten waren, maar nu vooral gegeerd zijn bij kunstenaars. Na onze lunch begeven we ons naar Altamura.  Buiten de stad ligt il Pulo, een enorme vallei met een doorsnede van 500 meter en 75 meter diepte. Nadien keren we terug naar het hotel voor ons avondmaal en overnachting.

Dag 5 Fasano   - Locorotondo – Fasano

Vandaag genieten we van laat ontbijt en een vrij moment in het hotel. Net voor de middag rijden we   via een uitgestrekte vlakte met wijn- en olijfgaarden en vele trulli naar het charmant stadje Locorotondo, met zijn witte huisjes en straatjes op een concentrische wijze aangelegd.
’s Middags lichte lunch in een typische  Masseria, in het gebied Locorotondo, met enkele typische Apulische snacks, zoals mozzarella, olijfolie, salami, grissini enz….. We ontdekken hier hoe de mozzarella wordt gemaakt op deze zeer sympathieke locatie. We genieten hier nog van een vrij moment in dit stadje.

Dag 6 Fasano – Lecce – Ostuni – Fasano

Na het ontbijt bezoeken we Lecce, de hoofdstad van de provincie Puglia, gelegen tussen de Adriatische en de Ionische zee.  De stad met haar talloze historische monumenten is rijk aan tradities, en werd vroeger ook wel 'Athene van Puglia' genoemd. Dankzij de Barok, overvloedig aanwezig in Lecce, heeft de stad de bijnaam gekregen van 'Florence van het zuiden'. We nemen onze lunch in Lecce alvorens we verder rijden naar Ostuni. De bijnaam van de stad is Città Bianca vanwege de witte kleur van de stad. Op het hoogste punt van de stad staat de bruinkleurige kathedraal met zijn kleurige majolica koepel. Vanaf dit punt heeft men een grandioos uitzicht over het aflopende land en de helderblauwe Adriatische Zee. We sluiten onze dag af en begeven ons naar het hotel voor avondmaal en overnachting.
 

 Dag 7 Fasano – Trani – Barletta – Castel del Monte – Fasano

Na ons ontbijt begeven we ons naar de eeuwenoude stad Trani. Bezoek aan zijn mooi historische centrum op een unieke locatie en op de zee uitkijkende romaanse kathedraal en de imposante Castello Svevo. In 2002 is de kathedraal door UNESCO uitgeroepen tot “Monument boodschapper van cultuur en vrede”. Lunch in Trani. Na de lunch rijden we naar Barletta, in de 12e en 13e eeuw het vertrekpunt van de kruistochten naar het Oosten. In de mooie stadskern staan tal van middeleeuwse gebouwen en kerken. Het symbool van de stad stamt echter uit de Romeinse tijd: de Colossus. Het is meer dan 4.5m hoog en stelt een moeilijk te identificeren Byzantijnse keizer voor. Daarna rijden we naar Castel del Monte, het kasteel van Frederick II, een verbazingwekkend en uniek UNESCO monument. We keren terug naar ons hotel voor avondmaal en overnachting. 

Dag 8 Fasano – Conversano – Bari –Charleroi – Zwevegem

Na het vroege ontbijt begeven we ons naar de luchthaven voor onze ochtendvlucht naar Charleroi. Aansluitend de transfer naar Zwevegem.

 

Hotel

Hotel Sierra Silvana ****     www.sierrasilvana.com

  • Ligging

Hotel Sierra Silvana ligt in de groene heuvels rond Selva di Fasano, op 12 km van de beroemde Trulli van Alberobello. Het hotel is een ideale uitvalsbasis voor het bezoeken van de vele bezienswaardigheden in de buurt.
 

  • Faciliteiten 

De bar van het Sierra Silvana heeft grote ramen met uitzicht over het zwembad. In het restaurant worden lokale specialiteiten geserveerd. 

  • Kamers

De kamers van het Sierra Silvana zijn voorzien van airconditioning en satelliet-tv. Ze bevinden zich in 5 verschillende gebouwen in een mediterrane tuin met een zwembad en 4 trulli, de karakteristieke stenen huizen van deze streek.

 

Organisatie:                        Bekaert Seniorenclub vz               w in samenwerking met City Trip Travel (CTT).

Hotel:                                  Hotel Sierra Silvana **** Fasano

Groep:                                Minimum 30 personen – maximum 40 personen

Perioden:                           Dinsdag 11 juni t.e.m. dinsdag 18 juni 2019    of      Vrijdag 20 september t.e.m. vrijdag 27 september 2019             

     Prijzen:                          € 1227,00 per persoon

    Singletoeslag:                  Geen singletoeslag voor de eerste 6 singles
                                             vanaf de zevende single: € 175.00 voor de hele reisperiode

Voorschot:                       30 % van de totale reissom bij bevestiging van de reis

Saldobetaling:                 Uiterlijk 1 maand vóór de afreis

Reisbegeleiding:             Juni:              Wilfried Vermersch en Trees Lievrouw
                                         September: Romain Verhelst & Michelle Depestele

Inbegrepen:                     Transfert Luchthaven Zaventem heen en terug
                                          Vluchten Brussel - Bari - Brussel
                                          Luxe touringcar gedurende het volledige verblijf
                                          Ervaren Nederlandstalige gids gedurende het volledig verblijf (
CTT)
                                          7 overnachtingen in hotel Sierra Silvana ****op basis van half pension
                                          7 middagmalen (1 hoofdschotel met water + ¼ wijn )
                                          Alle uitstappen en ingangstickets zoals vermeld in het programma
                                         Audioguide systeem     

                                         BTW, baantaksen, Garantiefonds

Niet inbegrepen:          Persoonlijke uitgaven
                                      Dranken bij de avondmalen en overige dranken
                                      Lunch op dag 8
                                      Vrijblijvende fooien voor chauffeur en gids
                                      Annulatie- en bijstandsverzekering (7 %  van de reissom)

Type reis: soms langere wandelingen