Culturele reis Sardinië en Corsica

Zondag 16 juni – maandag 24 juni 2019

Zondag 8 september – maandag 16 september 2019

Corsica, het ‘eiland der schoonheid’, is ongetwijfeld één van de meest aantrekkelijke bestemmingen die men kan bezoeken. Het zonovergoten Corsica biedt zijn gasten een verrukkelijk klimaat, een heldere blauwe lucht, een weelderige flora, de meest schilderachtige steden, pittoreske dorpjes met zijn kleurrijke haventjes en vooral veel indrukwekkend natuurschoon. Corsica, dat als een berg uit de Middellandse Zee rijst, is een aaneenschakeling van uitdagende bergen, grillige rotsen van rood graniet, dichte bossen en een prachtige kust. Daarenboven bezitten de gastvrije Corsicanen een uitstekende keuken met Franse en Italiaanse specialiteiten en lekkere wijnen. Op slechts 7 km van al dit moois ligt Sardinië.  Ontdek deze zalige eilanden, het wordt beslist één van uw mooiste reizen.

 

Programma

Dag 1     Zwevegem - Zaventem – Olbia – Tempio Pausania

Transfer naar de luchthaven van Zaventem. We nemen onze vlucht richting Sardinië. Ons eerste bezoek is het centrum van Olbia. De stad kent een zeer interessante geschiedenis, waarvan nog veel sporen te zien zijn, zoals de Punische muur tussen de Via Torino en de Via Acquedotto, die dateert uit 350 voor Christus en het Romeinse aquaduct, een van de best bewaarde Romeinse constructies van heel Sardinië. Ook de Pozzo Sacro, een heilige put uit de tijd van de nuraghe. Van recentere datum is de San Simplicio, de schitterende kathedraal van Olbia, die grotendeels is opgetrokken uit graniet. Na Olbia rijden we richting Calagianus voor een bezoek aan een kurkfabriek. We rijden verder naar Tempio Pausania voor ons avondmaal en overnachting.

Dag 2     Tempio Pausania – Castelsardo – Alghero – Tempio Pausania

Vandaag wordt een dag vol hoogtepunten met bezoek aan het authentieke Castelsardo en het pittoreske Alghero met zijn gotisch-Catalaanse kathedraal. Een deel van de bevolking van de stad spreekt een Catalaanse variëteit; het Algherees. Dat komt doordat de opstandige bevolking van de stad in 1372 werd gedeporteerd door de Aragonese koning Pedro IV, en werd vervangen door kolonisten uit Catalonië. De bevolking noemt de stad soms wel eens ‘Klein-Barcelona’. Een wandeling door de middeleeuwse straten en de historische vestingen lijkt ons terug te voeren in de tijd. De San Francescokerk met de romaanse kloostergang en de klokkentoren, is waarschijnlijk het meest opmerkelijke monument van de stad, evenals de Santa Mariakathedraal, het Maddalenafort en de Polverieratoren. Na de lunch brengt een boot ons naar de Grotta di Nettuno, de Grotten van Neptunus (god van de zee). In de grot zijn prachtige stalactieten en stalagmieten te zien. Op de terugweg naar Tempio Pausania houden we een stop aan de necropolis van Anghelu Rui. Avondmaal en overnachting in ons hotel.

Dag 3     Tempio Pausania – Calagianus – Santa Teresa di Gallura – Bonifacio - Propriano

Vandaag nemen we de ferry richting Corsica. Tijdens deze tocht op de Bouches de Bonifacio kunnen we met volle teugen genieten van het indrukwekkend uitzicht van de oude stad loodrecht op haar klif. Eens aangekomen in Bonifacio nemen we er onze lunch en brengen een bezoek aan deze stad, gebouwd in een uitzonderlijk landschap. Deze middeleeuwse stad afgezonderd van de rest van het eiland door een uitgestrekte en dorre kalkhoudende hoogvlakte lijkt wel een prachtig ‘einde van de wereld’. We bezoeken de bovenstad met citadel per treintje en genieten van het prachtig uitzicht op de havenwijk met imposant bastion en de Col St Roch. Op de Donjon geniet men van een spectaculair uitzicht op de straat van BoniFacio tussen Corsica en Sardinië. De bus brengt ons verder naar ons verblijfshotel in Propriano.

Dag 4     Propriano – Zonza – Col de Bavella - Propriano

Deze ochtend rijden we via de Pianu de Levie naar Zonza. Dit terrasvormige dorp te midden van de tamme kastanjes, dennen en steeneiken biedt een schitterend uitzicht op het gebergte Alta Rocca. Na onze lunch rijden we naar de Aiguilles de Bavella met zijn grillige bergtoppen en ruw karakter. We rijden met de bus de 1218 meter Col de Bavella op, te midden van de rotstorens van de ‘Corsicaanse Dolomieten’. Deze bergpas is uitgesneden op een hoge bergkam van het eiland en wordt gemarkeerd door een kruis en het standbeeld van O.L.V. ter Sneeuw. Het panorama over de Oostkust met in de verte de Tyrreense Zee, het massief van de Incudine en de vermaarde ‘Aiguilles de Bavella’ is overweldigend.  Terugrit naar ons hotel voor diner en overnachting.

Dag 5     Propriano – Filitosa – Sartène - Propriano

Vandaag doen we het iets rustiger aan. Het programma staat in het teken van de prehistorie! We brengen een bezoek aan de archeologische site van Filitosa waar we waardevolle overblijfselen van het begin van de Corsicaanse geschiedenis ontdekken. Er zijn 70 menhirs ontdekt op deze plaats. Daarna rijden we naar Sartène, bekend voor zijn processie van de Catenacciu. Na de lunch bezoeken we de ‘meest Corsicaanse van alle Corsicaanse steden’, die werd opgericht in de middeleeuwen door de machtige heren della Rocca. De Place de la Porta, die zich boven de golf van Valinco verheft, zorgt voor een schitterend uitzicht op de omgeving. Avondmaal en overnachting in hotel.

Dag 6     Propriano – Ajaccio – Vivario – Vizzavona – Corte – Île Rousse   

Na het ontbijt verlaten we Propriano en rijden we richting Ajaccio, de stad van Napoleon. Deze stad, gelegen tussen bergen en zee, herbergt talrijke herinneringen aan het ongeloofelijke leven van dit kind van de streek. We wandelen doorheen de oude stad met zijn pier van de Citadel, de prachtige renaissance kathedraal, place des Palmiers en natuurlijk Place d’Austerlitz met het indrukwekkend monument van Napoleon I. We rijden verder naar Vivario, gekend voor zijn dubbele brug van Eiffel, voor onze lunch. Daarna verder naar Vizzavona, een aangenaam luchtkooroord in de schaduw van het massieve silhouet van de Monte d’Oro. Het woud van Vizzavona was gekend omdat er heel wat bandieten er zich schuilhielden. Alvorens we verder gaan naar ons verblijfshotel in L’île de Rousse houden we nog halt in Corte, de ‘echte’ hoofdstad van de Corsicaanse natie onder bewind van Pasquale Paoli. Met een treintje verkennen we de oude stad met haar steile steegjes en de citadel. Via de vallei de l’Ostriconi bereiken we ons verblijfshotel in Île Rousse.

Dag 7     Île Rousse – Porto – Piana – Ile Rousse

Na het ontbijtbuffet rijden we naar de Westkust langs het Parc Natural Régional via de Col de la Palmarella en de Col de la Croix waar we reeds de Golf van Porto kunnen bewonderen. Imponerend door de talrijke kliffen van rode granietrotsen die afsteken tegen de intens blauwe zee, zijn Genuese Torens en zijn omvang. We genieten van onze lunch in Porto en begeven ons daarna naar het dorpje Piana, gelegen op een hoogvlakte aan de rand van het sublieme natuurwonder de ‘Calanches’. Dit chaotisch landschap met zijn gevormde rotsen van rood graniet, spreidt een verwonderlijke en unieke schoonheid ten toon. De talrijke taffoni (grote openingen) scheuren de rotsen open. Deze opmerkelijke, ranke, ronde, onregelmatige, kromme, vormloze, verrassende en fantastische rotsen zijn uniek. Tegen de avond rijden we terug naar L’île Rousse waar we genieten van ons diner en overnachting.

Dag 8     Ile Rousse – Calvi – Calenzana – Montemaggiore – Santo Antonino – Île Rousse

Na het ontbijt rijden we via een idyllische route naar Calvi, het St Tropez van Corsica. Met zijn unieke ligging tussen zee en het gebergte behoort deze stad tot één van de mooiste kustplaatsen van Corsica. We bezoeken er de oude Citadel en maken een wandeling via de gezellige winkelstraten en mooie promenades langs de jachthaven. Na onze lunch rijden we naar het bekoorlijkste gebied van het eiland, de Balagne. Prachtige dorpjes in een heuvelachtig landschap omringd door boom- en wijngaarden, palmen, agaven en vijgcactussen. We houden halt in Calenzana gelegen op de Monte Grosso een voormalig bolwerk van de Corsicaanse onafhankelijkheid. We brengen een bezoek aan de Santa Restitude, een witte kerk omzoomd door indrukwekkende grafkapellen. Verder naar Montemaggiore waar we een schitterend vergezicht bekomen over de Golf van Calvi. Daarna rijden we via de Col de Salvi richting kust om ons, via het idyllisch binnenland, naar het adelaarsnest Santo Antonino te begeven. Onze wandeling doorheen het doolhof van geplaveide steegjes en overwelfde doorgangen wordt bekroond met een buitengewoon uitzicht op de Balange. We sluiten deze rondrit doorheen de ‘vieux villages de la Balagne’ af en begeven ons terug naar het hotel voor ons avondmaal en overnachting.

Dag 9      Ile Rousse  – Cap Corse – Parijs – Zwevegem

Na ons ontbijt verlaten we Île Rousse en begeven we ons richting Cap Corse, ook wel de 'berg in zee' genoemd. Langs de hoge kustweg rijden we deze hele kaap rond en geniet u van de spectaculaire uitzichten langs de grillige kustlijn. We lunchen onderweg. In de late namiddag transfer naar de luchthaven van Bastia voor onze terugvlucht naar Parijs. Transfer terug per touringcar naar Zwevegem.

 

Organisatie:                      Bekaert Seniorenclub vzw in samenwerking met City Trip Travel (CTT)

Groep:                               Minimum 30 personen - maximum 40 personen

Periode:                            Zondag 16 juni - maandag 24 juni 2019
                                      Zondag 8 september – maandag 16 september 2019

  Prijzen:                                Indien 31 deelnemers: €  1547,00 per persoon                                 
  Indien 36 deelnemers: €  1508,00 per persoon

  Toeslag single: € 280,00

Voorschot:                      30 % van de totale reissom bij bevestiging van de reis

Saldobetaling:               Uiterlijk 1 maand vóór de afreis.

  Reisbegeleiding:             Juni:              José Lutin en Christiane Demeestere
  September: Pierre Christiaens en Mia Dumoulin

Inbegrepen:                    Transfer Zwevegem – Zaventem &  Parijs Orly – Zwevegem
                                         Vluchten Brussel – Olbia & Bastia – Paris Orly
                                         Ervaren Nederlandstalige begeleider gedurende de volledige reis
                                         Luxe touringcar met ervaren chauffeur gedurende het volledig verblijf
                                         2 overnachtingen in een hotel *** te Tempio op basis van half pension
                                         3 overnachtingen in een hotel ***  te Propriano op basis van half pension
                                         3 overnachtingen in een hotel *** te L’île Rousse op basis van half pension
                                         9 middagmalen (1 hoofdschotel + water en ¼ wijn)
                                         Uitstappen en ingang tickets zoals vermeld in programma
                                         Audioguidesysteem
                                         Btw, taksen en garantiefonds

Niet inbegrepen:             Persoonlijke uitgaven

               Overige dranken tijdens het avondmaal

               Vrijblijvende fooien voor gids en chauffeur

               Annulatie- & reisbijstandsverzekering (7 % van de reissom)

 

Type reis: soms langere wandelingen en meerdere hotels